ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ YERİNE LÜKS KONUT PROJESİ!

ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Kemerburgaz'da bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampüsü binalarının 2000 yılından önce yapıldığı için deprem riski taşıdığı gerekçesiyle arazide imar planı değişikliği yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Kemerburgaz’da bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampüsü binalarının 2000 yılından önce yapıldığı için deprem riski taşıdığı gerekçesiyle arazide imar planı değişikliği yaptı. Üniversite binalarının bir kısmının da bulunduğu 129 bin metrekarelik dev arazinin imarı, lüks konut ve alışveriş merkezi yapılabilecek şekilde değiştirildi.

İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz’da Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampusü’nün bir kısmının da içinde bulunduğu 129 bin metrekarelik arazi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 6 Mart 2024 tarihinde 'rezerv yapı alanı' ilan edildi ve yeniden imar planı hazırlandı. Plan açıklama raporunda alandaki üniversite yapılarının 2000 yılından önce yapıldığı için deprem riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Üniversiteye ait yapıların bir kısmının da Alibeyköy Baraj havzası kısa mesafe koruma alanında kaldığı kaydedildi. Kısa mesafeli koruma alanında yer alan yapıların su sıkıntısının çokça gündeme geldiği günümüzde İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlar açısından oldukça kirletici etkiye sahip olduğu ifade edildi. 

Planlama alanında 2000 yılından önce yapılan yapıların deprem tehlikesi altında olması ve yapıların bir kısmının İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği’ne aykırı olarak kısa mesafeli koruma altında olması nedeniyle yeni plana ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

74 BİN METREKARE KONUT VE TİCARET İÇİN AYRILDI

Yeni planda Alibeyköy Baraj havzası kısa mesafeli koruma alanında kalan kısım park yapıldı. Geri kalan alan da 'ticaret ve konut' alanı ilan edildi. Yani alanda lüks konutlar, rezidans ve AVM inşaatı yapılabilecek. Proje tamamlandığında alanda yaklaşık bin 500 kişilik nüfusun yaşaması öngörülüyor. Toplam 129 bin metrekarelik alanda inşaat oranı 1.10, yükseklik 5 kat olarak belirlendi. 74 bin metrekarelik kısım konut ve ticari birimler için ayrıldı. Geri kalan 55 bin metrekarelik alana okul, cami, hastane, park, otopark yapılacak.

İBB: EKSTRA YÜK GETİRMEYİN

Plan ile ilgili görüşü sorulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, doğal ve kültürel varlıkların korunduğu, korunması gereken alanlara ekstra yük getirmeyen, çevre yapılaşma değerlerini ve nüfus yoğunluğu dengesini dikkate alan, mevcut yeşil yapının korunduğu bir plan çalışmasının daha uygun olacağını bildirdi.

MEVCUT PLANLARDAKİ DURUMU

Arazi, 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda kısmen kentsel ve bölgesel yeşil alanda kısman gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alanda kısmen de yapı yasaklı alanda bulunuyor. 2005 tarihli alt ölçekli planda ise 'Darülaceze sosyal tesisler ve hastane' alanında kalan parseller en son 2016 yılında yapılan değişiklik ile 'sosyal altyapı' alanı ilan edilmişti.


KAYNAK: SÖZCÜ.COM

çevre şehi̇rci̇li̇k üni̇versi̇te deprem arpak emdya